Пик на инфлацията в пролетните месеци, прогнозира главният икономист на Българската банка

...
Пик на инфлацията в пролетните месеци, прогнозира главният икономист на Българската банка
Коментари Харесай

Очаква се пик на инфлацията в пролетните месеци

Пик на инфлацията в пролетните месеци, прогнозира главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски. " Поскъпването на суровините и енергоносителите и то по-специфично в Европа е значителен фактор и съставен елемент, който има доста бърз резултат на разпространяване върху цените на всички артикули и услуги. Специфичното за този инфлационен развой е, че първо, в нашата стопанска система той е резултат на външни фактори. Инфлационният напън този път пристигна, преди всичко, не толкоз от страната на потреблението, а беше породен главно от страната на предлагането. В резултат на пандемията беше нарушен ритъмът на веригите на доставяне и на доставки ", обясни Лингорски.

Очакванията и прогнозата на Министерството на финансите за 2022 година са инфлацията да бъде по-висока. Консенсусът е за пик на инфлацията в пролетните месеци, уточни икономистът.

Според предварителните данни на НСИ годишната инфлация за ноември 2021 година по отношение на ноември 2020 година е 7.3 %. По отношение на хармонизирания показател (ХИПЦ) националната статистика регистрира, че той е 6.3% на годишна база. И по двата показателя с максимален принос за нарастването на цените предстоящо са превоза, електрическата енергия и комуналните разноски, храните и разноските за забавление и просвета.

Средногодишното покачване на ХИПЦ през 2022 година се предвижда да бъде 4.2%, а инфлацията в края на годината се чака да се забави до 3.1%. Корекцията във възходяща посока е обвързвана най-много с обновените външни допускания и по-високия принос на енергийните артикули за образуване на инфлацията в края на интервала.

" По отношение на българската стопанска система инфлационните опасности са изразено екзогенни, изключително във връзка с енергоносителите и електрическата енергия, както и по отношение на резултатите на паричната политика. От друга страна, в изискванията на неспособност за осъществяване на лична парична политика, фискалните ограничения са действително вероятни единствено във връзка с компенсиране на най-засегнатите от инфлацията, което би имало процикличен темперамент. Същевременно, стабилната и добре капитализирана банкова система, наличните фискални запаси и пространство са способни да понесат и компенсират вероятно по-високи външни опасности. В тази среда, най-съществена остава нуждата от обществени политики и синхронно държание на частния бранш за опазване и ускорение на икономическия напредък в средносрочен проект. Бруто образуването в главен капитал у нас спадна трайно от предходната световна финансово-икономическа рецесия до началото на пандемията, без значение, че в европейските стопански системи тази наклонност стартира да се обръща в интервала след възобновяване от миналата рецесия. От изключително значение е възобновяване и ускоряването на вложенията и респ. ограниченията за повишение на продуктивността на труда и продуктивността на компаниите. За това биха спомогнали ускорената цифровизация на процесите и продажбите, повишение на ресурсната и енергийна успеваемост, възползване от процесите на съкращаване на веригите на стойност и доставки за реализиране на конкурентни експортни позиции ", уточни ББР в последния си макроикономически разбор, оповестен през декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР